Rólunk

 

Miskolc és környéke fiataljait szolgálja.

Az előző évekhez viszonyítva a 2009-es év sokkal eseménydúsabb volt, amihez rengeteg civil önkéntes – és partnerszervezeteink önfeláldozó munkája járult hozzá. Köszönjük kitartó munkájukat, és reméljük a jövőben is sok hasznos esemény szervezésében és lebonyolításában dolgozhatunk együtt.

2010-ben széleskörű kapacitásfejlesztésbe kezdünk, új lehetőséget teremtve, hogy a városunkban élő fiatalok testi, lelki és szellemi fejlődését segítsük, olyan lehetőségeket kínálva, amelyek kevésbé vagy egyáltalán nem finanszírozottak az állami szektorból. Olyan fiatalok felkarolása, összefogása akik hiperaktívak, vagy csak olyan érzékenyek, hogy nehezen tudnak beilleszkedni a a társadalomba. Kirekesztettek, akik nagy része hátrányos helyzetű családból származik, akiknek szüleik alkoholisták, és menekülnek otthonról vagy rossz társaságba keveredtek. Ezek a fiatalok halmozottan érzékenyek, keresik a kihívásokat, szeretik valamivel felhívni magukra a figyelmet, még nagy kockázatok árán is. Ma igen fontos teendő a közösségfejlesztés, a munkára való nevelés, a fiatalok lelki egyensúlya. Ezt az egyensúlyt mi úgy próbáljuk fenntartani, hogy a velünk és nálunk töltött órák alatt olyan pozitív hatást kapjanak, hogy sikerélményük legyen egy-egy adott programban vagy projektben való aktív részvétel kapcsán

A csarnok alagsorában található 500 férőhelyes klubhelyiség állandó fellépési, bemutatkozási lehetőséget kínál a Miskolc és környéke fiatal zenészei számára. A klub különlegessége hogy belső enteriőrje és berendezései, egy a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. által használt utolsó Ikarus típusú busz elemeiből állnak össze. A koncertterem állandó hang-és fénytechnikával installált, jó akusztikával nyújt igényes szórakozási lehetőséget a fiatalok számára. Az élőzenei koncertek mellett az elektronikus zenét kedvelők is szórakozhatnak, helyi és vendég DJ. – k mixeire. 2008 szeptembere óta több, mint 30 élőzenei koncert és számos kulturális esemény került megrendezésre a régi ipari műemlék falai között.

61496_664462993591810_1421077946_n

 

Hangulatos zenei esemény keretein belül került megrendezésre a Borsod Hangja tehetségkutató verseny, ahol a megyében élő zenészek, zenekarok mérhették össze tudásukat egy szakmai zsűri előtt. Sikerült egy olyan folyamatot elindítani, amelynek a keretein belül Miskolcon, sőt a régióban élő fiataloknak lehetősége nyílik arra, hogy kiélhessék zene iránti rajongásukat, kreativitásukat és szabad utat biztosítsunk alkotó munkájuknak, felszerelt próbahelyekkel, technikai támogatással, eszmei értékekkel. Ezt a sikeres programot a jövőben is meg fogjuk rendezni azért, hogy figyelemmel kísérjük a térségben uralkodó zenei trendeket és a környéken élő zenekarok munkásságát.Célkitűzéseink, törekvéseink találkoztak a helyi fiatalok igényeivel (minőségi próbahelyek és fellépési lehetőségek, elérhető árak), tekintettel arra, hogy megyénk kulturális, a fiatalok zenei igényét kielégítő szórakozóhelyek, események elégtelennek bizonyulnak. Legnagyobb rendezvényünk a 2007-es évben először megrendezett Nász Fesztivál, amely teret adott a magyar élvonal mellett a helyi amatőr zenekarok koncertjeinek is. 2008-ban Gyár Fesztivál néven került megrendezésre, amely már egy három napos zenés – sportesemény, melynek során több mint 5o előadó vonult fel a rock, pop, metal, hip-hop és elektronikus zenei világból, valamint 5ooo ember fordult meg a gyár falai között a három nap alatt. Számos extrém sportoló is találkozott egymással az ország minden tájáról, akikről a szervező csapat most sem feledkezett meg. A Factory Sport Aréna a fesztivál ideje alatt is kiszolgálta a görkorcsolya, gördeszka, BMX és a Dirt Jump szerelmeseit. A tavalyi siker eredménye, hogy elnyertük Miskolc Megyei Jogú Város támogatását, így lehetőségünk nyílik, hogy a következő fesztivál színvonalát nagy mértékben emeljük.427112_353811911323588_1127748740_nVégül a fesztivál beváltotta a hozzá fűzött reményeket, előirányozta annak lehetőségét, hogy az emberek felismerjék a funkcióját vesztett gyárterület adta lehetőségeket, jó irányba mozdítsa el a közvélemény megítélését a területet illetően, hogy a pusztulás és métely helyett egy új világ körvonalazódjék, ahol a kultúra, sport és művészet mellett, a gyár mint kulturális örökség maradjon fent az utókor számára. Hanggyár ‘Terem. Cross Country, Borsod Hangja Tehetségkutató verseny, Kilátó Downhill, Gyár fesztivál, Föld Napi rendezvények, Autómentes nap, és számos más projekt, verseny, kulturális esemény, csak hogy a legfontosabb történéseket említsük szervezetünk 2009-es évéből, amely sokkal eseménydúsabb volt, amihez rengeteg civil önkéntes – és partnerszervezeteink önfeláldozó munkája járult hozzá. Ezúton is szeretnénk megköszönni kitartó munkájukat, és reméljük, idén is sok hasznos esemény szervezésében és lebonyolításában dolgozhatunk együtt!

 

1150392_594082547296522_1340453220_n

Az Arénában számos sportverseny, jam és mászóverseny mellett a Hanggyár idén is reprezentálja a helyi és országos zenei szubkultúrát. Több koncert, és számos elektronikus zenei party már szervezés alatt áll az elsõ negyedévre, változatos helyszínekkel.

Az extrém sportok szerelmesei számára a Skate Park sokféle igényt kielégít. Elhagyatott parkok, lelakott lépcsők és korlátok helyett itt egyedülálló underground hangulat mellett, baráti környezetben tanulhatod meg a gördeszka, görkorcsolya és kerékpáros trükköket, figurákat.

A profik számára is kihívást nyújthat a Skate Park, hiszen a folyamatosan megrendezésre kerülő versenyek, bajnokságok vagy bemutatók keretében összemérhetik tudásukat a sportág képviselői. Továbbá hogy a Skate Park ne váljon unalmassá, időnként átrendezzük az elemeket, hogy folyamatosan megújulva mindig kihívást és élményt nyújtson használóinak

Terem Cross Country, Borsod Hangja Tehetségkutató verseny, Kilátó Downhill, Gyár fesztivál, Föld Napi rendezvények, Autómentes nap és számos más project, verseny kulturális esemény, csak hogy a legfontosabb történéseket említsük szervezetünk tavalyi életéből. 2009-es év sokkal eseménydúsabb volt, amihez rengeteg civil önkéntes – és partnerszervezeteink önfeláldozó munkája járult hozzá. Ezúton is szeretnénk megköszönni kitartó munkájukat és reméljük idén is sok hasznos esemény szervezésében és lebonyolításában dolgozhatunk együtt.

2010-ben széleskörű kapacitásfejlesztésbe kezdünk, új lehetőséget teremtve a hozzánk járó fiatalok, az underground kultúra, és az extrém életforma kedvelői számára.

Ezzel új lehetőséget teremtettünk ahhoz, hogy a városunkban élő fiatalok testi, lelki és szellemi fejlődését segítsük, olyan lehetőségeket kínálva, amelyek kevésbé vagy egyáltalán nem finanszírozottak az állami szektorból. Ma igen fontos teendő a közösségfejlesztés, a munkára való nevelés, a fiatalok lelki egyensúlya. Ezt az egyensúlyt mi úgy próbáljuk fenntartani, hogy a velünk és nálunk töltött órák alatt olyan pozitív hatást kapjanak, hogy sikerélményük legyen egy -egy adott programban vagy projektben való aktív részvétel kapcsán

2010-be széleskörű kapacitásfejlesztésbe kezdünk, új lehetőséget teremtve hogy a városunkban élő fiatalok testi, lelki és szellemi fejlődését segítsük, olyan lehetőségeket kínálva, amik kevésbé vagy egyáltalán nem finanszírozott az állami szektorból. Olyan fiatalok felkarolása, összefogása akik a másság jegyét hordozzák hiperaktívak vagy csak olyan érzékenyek, hogy nehezen tudnak beilleszkedni a a társadalomba, kirekesztettek, akik nagy része hátrányos helyzetű családból származik, akiknek szüleik alkoholisták és menekülnek otthonról vagy rossz társaságba keveredtek. Ezek a fiatalok halmozottan érzékenyek, keresik a kihívásokat, szeretik valamivel felhívni magukra a figyelmet, még nagy kockázatok árán is.Ma igen fontos teendő a közösségfejlesztés, a munkára való nevelés, a fiatalok lelki egyensúlya.Ezt az egyensúlyt mi úgy próbáljuk fenntartani, hogy a velünk és nálunk töltött órák alatt olyan pozitív hatást kapjanak, hogy sikerélményük legyen egy -egy adott programban vagy projektben való aktív részvétel kapcsán

A fiatal önkéntesek toborzása folyamatos, a csatlakozás lehetősége mindenki számára adott. Így kívánjuk növelni a fiatalok szerepvállalását a különböző sport-és kulturális események sikeres lebonyolításában. Önkéntesként számos hasznos tevékenységet végezhetsz a szervezet rendezvényein, és magában a szervezésben is aktívan részt vehetsz. Marketing, hostess, koordinátori tevékenységek mellett szakmai, technikai feladatok ellátására is vállalkozhat az, aki arra hivatott. A Factory Team folyamatos kapcsolatot tart önkénteseivel, számukra külömböző képzéseket, tréningeket szervez, ahol szakmai tapasztalatot szerezhetnek. Csatlakozz te is a Factory Aréna önkénteseihez, és vegyél részt aktívan számos olyan esemény sikeres megvalósításában, mint a Gyár fesztivál, az Autómentes nap, a Kocsonya Farsang, Factory Napok, Kilátó Downhill, falmászó- és számos más estrém sportverseny, élő zenei koncert és modern művészeti kiállítás. Jelentkezz!

Az önkéntesség olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az önkéntes tevékenység közvetlen anyagi haszonnal nem jár annak végzője számára, továbbá az önkéntes nem helyettesíti a fizetett munkaerőt. Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében. Önkéntes lehet minden 10. életévét betöltött személy, aki nem a kiskorúsága miatt cselekvőképtelen ( a cselekvőképesség jogi fogalom, lényegében azt jelenti, hogy valaki önmaga képes saját ügyeinek intézésére.


A Steel City Underground egy öntevékeny fiatal civil csoport, melynek célja minél több zenei rendezvény elősegítése Miskolcon, valamint a térségben élő tehetséges fiatal zenészek, zenekarok támogatása. A szervezet több éves múltra tekint vissza. A 90-es évek derekán elsősorban az akkor virágkorát élő hip-hop kultúra keltette életre, számos helyi DJ és MC összefogásával. Kezdetben csak hip-hop bulikat rendeztek a város különböző pontjain, amivel az akkori hazai underground média is sokat foglalkozott.Az évek során bővült a szervező csapat, így a reprezentálni kívánt stílusirányzatok palettája is. 2000-től a hip-hop és a rap mellett megjelenik az élő underground zenei stílusok (punk, metal) képviselete.2002-től a térségben jelentkező demográfiai változások a rendezvények sikerességét ekkor már sokszor beárnyékolták. A szubkultúra iránti közöny jellemzi ezt az időszakot. A sablonszerű mainstream vonal térhódítása megfertőzte az új fiatal generációt. Az érdeklődés és az igény hiánya a folyamatos elhalás tüneteit eredményezte a városban és a térségben egyaránt. Kevesebb zenei esemény került megrendezésre, amin egyre kevesebb ember jelent meg. A korábbi zenekarok, előadók sorra tűntek el, újak pedig csak elvétve alakultak.A korábbi negatív előjel mára megváltozni látszik. Számos civil szervezet (egyesület , alapítvány ) fáradozik azon, hogy a fiatalok számára széles körű alternatívát nyújtson a szabadidő hasznos eltöltésére. A városi rendezvényeken is egyre több helyi zenekar kap meghívást, ami buzdító hatással van a fiatalokra.A Steel City Underground is folyamatosan lépést tart a fiatalokkal és minden követ megmozgat azért, hogy a várost visszakapcsolja az ország élőzenei vérkeringésébe. A Factory Arénában létrehoztak egy olyan egyedülálló központot, amely egyesíti az extrém sportot, és az ehhez kapcsolódó zenei irányzatokat. A Hanggyár zenei alkotóműhely lehetőséget biztosít gyakorlásra és fellépésre egyaránt, amely önkéntesek kitartó, becsületes munkája által épült fel. Számos nagy sikerű esemény került megrendezésre a tavalyi évben is, ahol sok magyar underground csapat kapott meghívást a helyi bandák mellett. Rendszeresen kerülnek megrendezésre elektronikus zenei partyk is, stílustól függetlenül. Az SCU célja minél több koncert, buli szervezése, és egy állandó, folyamatos szórakozási alternatíva megteremtése az underground világ számára.

Parkunkban megtalálhatod a BMX, gördeszka, görkorcsolya legfontosabb elemeit: Spine mini és nagy Funbox, wallride, mini félcső, csúszó boxok. A pálya adottságait jól ki lehet használni mind a kezdő, mind a profi sportolóknak.

A Skate Parkban megtalálhatod a régió legnagyobb szivacsgödrét, melyben balesetmentesen gyakorolhatod és tökéletesítheted trükkjeidet.

Az extrém sportok szerelmesei számára a Skate Park sokféle igényt kielégít. Elhagyatott parkok, lelakott lépcsők és korlátok helyett itt egyedülálló underground hangulat mellett, baráti környezetben tanulhatod meg a gördeszka, görkorcsolya és kerékpáros trükköket, figurákat.

A profik számára is kihívást nyújthat a Skate Park, hiszen a folyamatosan megrendezésre kerülő versenyek, bajnokságok vagy bemutatók keretében összemérhetik tudásukat a sportág képviselői.Továbbá, hogy a Skate Park ne váljon unalmassá időnként átrendezzük az elemeket, hogy folyamatosan megújulva mindig kihívást és élményt nyújtson használóinak.

Ha kíváncsiskodni van kedved, érdekelnek az extrém sportok, vagy pusztán szívesen veszel részt nézőként egy ilyen különleges extrém, underground közösségben, akkor itt a helyed!

Tanuld meg legyőzni Önmagad, és mindig törj a csúcsra!

12 méteres belmagasságú, 360 m2-es, enyhébben – meredekebben áthajló és függõleges falakkal valamint egy hatalmas plafonnal rendelkezõ mászóterem várja mindazokat, kik alkarjukat és ujjaikat szeretnék acélossá edzeni.

Lehetőséged van előre és felső biztosítással is mászni, igény szerint adunk kötelet, beülőt, cipőt, púderzsákot és magnéziát. A köteles mászáson túlmenően a pillanatnyi koncentráció szerelemeseit sokoldalú boulderfalunk, akik pedig mélyebbre kívánnak merülni a mászás óceánjában, azokat slackline, függőlétra, campus és más finomságok várják…

Ha pedig azt sem tudod, hogy ezeket eszik e vagy isszák, akkor is van segítség, hiszen képzett falmesterek állnak rendelkezésedre, hogy átsegítsenek a kezdeti bizonytalanságon. Aztán jöhet a Mount Everest!!!

Mindezeken túlmenően hétfőnként és szerdánként 16 és 18 óra között edzéseket tartunk, és rendszeresen szervezünk kisebb nagyobb versenyeket helyi és országos szinten szintén…

Jelenleg több iskola is a Factory Mászócsarnokban tart testnevelés órákat, melynek keretében a fiatalok megismerkedhetnek a mászással mint sportággal, mely nemcsak tudatos mozgásra és egészségesebb életre nevelő sport, hanem megtanít összpontosítani, és igazi önbizalmat ad a mindennapokhoz.

Ha már úgy érzed, hogy a szürke hétköznapoktól a falra másznál, akkor itt a helyed!

Hasznos linkek www.vfm.hu / Mormota Outdoor /

Mászócsarnok

Még nyáron történt, hogy néhány miskolci BMX -es fiatal úgy döntött, hogy a természet lágy ölén épít egy saját kis dirt pályát, ahol kedvükre bringázhatnak. Találtak is egy arra alkalmas területet a miskolci erdős rengetegben, valahol Felső-Hámor környékén, ahol a madár se jár, gondolván, hogy senkit sem fognak ott zavarni. Össze is álltak gyorsan. Lapát, ásó, vizes balonok segítségével megindult a társadalmi munka. A fölből kialakított ívelt buckák kiváló lehetőségeket kínáltak a gyakorlásra. Az eredményen maguk az építő sportolók is meglepődtek, milyen gyors dinamikus pályát sikerült összehozni ennyi idő alatt. Meglepetésként érte a területen járőröző erdészeket is, akik először bizonyára valamilyen paranormális jelenségként diagnosztizálták a látottakat, aztán látván a kétkezi munka jeleit, máris egy szervezett bűnbanda tevékenységének tulajdonították a dűnéket. Meg is indult a fejvadászat ! A gyanútlan bringázó fiatalokat elő is állítottá626-factory-arena-4k egyszer, pont mikor a pályán cangáztak és elindult a jogos felelősségre vonás. A probléma abból adódott, hogy a srácok egy cég területén verték földbe az ásót, amely többek között az Európai Bizottság által védett övezet is egyben.

Lett is nagy kalamajka az ügyből: feljelentés, gyanúsítottak, bűnpártolás amit csak az ember elbír képzelni. Aztán csak hosszas vita eredményeként sikerült elcsendesíteni az indulatokat, és rávilágítani az extrém sport eme válfajának lényegére, és arra, hogy nem környezetromboló célzattal tevékenykedtek ott a srácok. A beszélgetések során kiderült, hogy ha 20 méterrel odébb kezdenek neki a munkának, akkor nem lett volna ekkora baj belőle – kár, hogy erről tábla nem tájékoztatta a sportolni vágyókat – végül közös megegyezéssel a srácok vállalták, hogy területet visszaalakítják, így a súlyos pénzbírságot megúszták.